Forsiden
Diverse
SIKKER I CX
Høgnorsk


  Det som står med grønn skrift lenger nedover på siden her er hentet fra

CITROËN CX TECHNICAL DESCRIPTION
RELATIONS PUBLIQUES CITROËN

Sikker i CX

  Til å være såpass opp i årene, er CX'en en ganske sikker bil. Dels grunnet sine glimrende kjøreegenskaper, lynraske og presise styring, og særdeles effektive bremser. Dernest på grunn av vekt og lengde, og at den er bygget på ramme. (Riktignok hevder Folksam nå at den er en svært utrygg bil, mens de før mente den var 20% sikrere enn gjennomsnittet.)
  I tillegg til dette er det ting du kan gjøre selv for å få en enda sikrere kjøretur. Først og fremst må du avpasse farten etter kjøreforholdene, og se på alle medtrafikanter som store idioter som kan finne på de mest utrolige ting. (Men være høflig, og behandle dem meget pent likevel;)


Crash

Vedlikehold                                                                        

  Hold CX'en i god stand. Og bruk gode dekk, de er det eneste på bilen som har kontakt med veibanen. Bruk piggdekk om vinteren.

• Kontroller frambremsene ofte.

Dashboard                                                                        


Kollisjonspute
Lexus ES 350

  CX'en har ikke kollisjonsputer, og det kan nå være like greit: Putene som sitter i rattet på nye biler ser jo bare ut til å slenge hodet bort i A-stolpen. Og i det området vil en i alle fall ikke ha hodet i en kollisjon!
  Disse putene fungerer bare som de er tenkt om en kjører bent inn i f.eks. en mur med hele fronten. (Klikk på bildet for å se.)

Spar knærne

  CX: Ved å fjerne alle de harde metalldelene under dashboardet, vil forhåpentligvis knærne få det bedre i en eventuell kollisjon. Lim på mange lag med lydisolasjon, og avslutt med sorte eller koksgrå tekstilgulvmatter (f.eks. fra Classic Parts). Dersom du også velger å flytte tenningslåsen til midtkonsollen slik som her, må det som blir igjen rundt rattstammen polstres MEGET godt.

  The glove compartment is designed for knee-cap safety. Its thin sheet-steel structure acts as a damper, thus reducing stress on the thigh-bones.
  Tja, dette tror vi vel bare slik passelig på. Og begge kneskålene vil sannsynligvis treffe på sidene av hanskerommet, og der er det ingen ting som gir etter.

  Du kan også fjerne hyllen over rattet, den har en skarp kant som det ikke ville være noen stas å smelle ansiktet nedi.

Nøkkelknippe   Hva skjer med venstre kne i en kollisjon dersom du har hengende et svært nøkkelknippe her?

Nøkkel   Bedre slik.

Sikkerhetsbelte


• Kanskje på tide med nye belter snart?

• Kolliderer du i 50 km/t og tullingen i baksetet ikke har belte på seg (ja, han er en tulling dersom han ikke har belte på seg), får du minst fem-seks tonn i ryggen. Det overlever hverken du eller han.

A L L T I D

bruk belte (det har du god tid til å ta på deg mens CX'en hever seg), og stram det godt langt ned på magen (VIKTIG!). Og pass på at

A L L E

passasjerene har festet beltene FØR du setter bilen i bevegelse, for......det blir så forferdelig

G R I S E T E  

inni bilen om du kolliderer og noen ikke har belte på seg...

Sete
Nakkestøtte
                                                                       

  Ha setet såpass langt fremme at du ikke kan få strake føtter ved kraftig oppbremsing. Da vil knærne fungere som de er tenkt (og forhåpentlegvis også ETTER en eventuell kollisjon). Hodet bør være minimum 36 cm fra forkant av taket.

  The forward seats were medically designed in shape and composition so as to ensure optimal physiological comfort and to keep the base of the body (pelvis) of the occupant or occupants, retained by their safety belts, in position, avoiding the «submarining» effect in case of impact.

• Husk å justere nakkestøtten korrekt (ikke for lavt).

• Du kan forbedre nakkestøttene, se her.

Bagasje                                                                        

  Ikke la løse gjenstander flyte rundt i bilen, og spesielt ikke på hattehyllen. Ved bråstopp kan det bli som å få en SLEGGE i bakhodet.

  I bagasjerommet på Berline ligger ting bra trygt, men legg tunge gjenstander helt fremtil bakseteryggen, og sikra dem gjerne også med remmer.
  A protective sheet of steel in the boot, fixed to the rear shelf, prevents objects from shooting forward into the cabin in case of impact.

  I bagasjerommet på Break MÅ alle gjenstander sikres med nett og remmer. Det er fire fester for remmer, med nedslått baksete seks (husk å felle opp beskyttelsesplatene!).

  Selv lette og uskyldige gjenstander vil bli veldig tunge ved kollisjon i 50 km/t. En tom halvliters plastbrusflaske blir nesten ti kilo, er den full blir den nesten femti kilo!

Ekstra bremselys                                                                        

  Monter ekstra bremselys (med dioder). Ikke bare blir det tydeligere at du bruker bremsene; det ekstra bremselyset vil også reagere raskere. Dioder lyser nemlig opp øyeblikkelig, mens glødelamper er trege.

Rust

Flatbrød   Dumt spørsmål:
  — Ville du likt å kollidere i en bil laget av flatbrød?

  I tilfelle kollisjon vil rustede deler kollapse, det er derfor svært viktig å holde bilen mest mulig rustfri. Spesielt gjelder dette dørstokkene. Og har du sideskjørt på bilen, kan du være garantert at det er fullt av rusthull under disse. Så av med sideskjørtene og ut med interiøret, og finn frem sveiseapparatet.
  Kraftige dørstokker er også svært viktig i tilfelle du blir påkjørt fra siden.

  The body side members comprise a web of thick sheet steel. Over and above the flexional rigidity it provides, it acts as a stabilizing factor for the whole on impact. These members continue towards the rear, thus providing extra protection for the rear-axle subframe.

  Ta også med det samme og kontroller a-stolpene og gulvet foran forsetene.

  The body base is made up of a single pressed-steel part with intermediate cross-members providing strong restraint for the under part of the cabin.

Dørterskel

Dørterskel   Bildene er lånt fra en ADAC kollisjonstest (ikke av CX), for å vise hvor viktig det er med kraftige dørstokker.

Kollisjon

Støytfangar   Bildet er lånt fra FIFTH GEAR for å vise hvor viktig det er med kraftig støtfanger. Bilen på bildet er en liten bil (Renault Modus) som har kollidert med en stor bil (Volvo 940). Volvoen gikk det verre med.

  Kanskje lurt å forsterke støtfangeren?
I tilfelle kollisjon vil kreftene bli fordelt mer ut over hele fronten av bilen.

Deformasjonssoner
Tegningen er lånt fra delelisten til Citroën CX


  De røde områdene bør være så kraftige som mulig. De grå feltene er deformasjonssoner.
  I kupèen bør alt være mykt og gi etter dersom du støter borti, mens skallet rundt (torpedoveggen, dørene, dørstokkene, gulvet, taket etc.) må være så sterke som råd.

Vann                                                                        

  Dersom du kjører av veien og havner på fjorden er det bare èn ting som gjelder: Kom deg ut så fort som mulig! Etter at bilen er helt under får du ikke opp dørene før den har sunket ned på bunnen. Dette skyldes at det utvendige trykket øker hele tiden mens bilen synker. Det hjelper ikke om kupèen er helt fylt med vann: Dørene går ikke an å få opp før bilen har lagt seg til ro. Og er det dypt kan dette bli alt for lenge. Dersom bilen er kommet helt under vann er det eneste du kan gjøre å åpne eller knuse en siderute så fort som mulig.

• Ha en nødhammer plassert slik at du kan finne den i blinde. Bruk hammeren til å knuse en siderute. Den kan også brukes til å skjære av sikkerhetsbeltet dersom du ikke får løst det på vanlig måte.

Torden                                                                        

  Hvis du havner i ekstra kraftig tordenvær, kan det være tryggest å parkere og bli sittende med hendene i fanget. Ikke rør ratt, gearstang, pedaler, dørhåndtak, radio el.l.Chinese car crash test failure
Vw Bus Crash Test
What about that VW t3 crash test?Opp Valid XHTML 1.0 Transitional