Forsiden
Bremser
HÅNDBREMSER
Høgnorsk English

• Håndbremsene fungerer på forhjulene.

• Stramming/justering skjer på caliperne.

Håndbremsene

  Det er sagt mye negativt om håndbremsene (ja, der er faktisk to;) på CX'en, og alt feil. Så lenge du sørger for korrekt vedlikehold, finner du ikke mer effektive håndbremser på noen bil. Se f.eks. hva Autocar skrev i 1978:
  The remarkably effective handbrake operates on the front wheels. It managed an almost unbeatable 0.42g deceleration and easily held the CX Pallas C-Matic on a 1 in 3 slope, from which a restart could be made with contemptuous ease.
  Og husk at håndbremsene også skal fungere som nødbremser.

  Håndbremsene må strammes og smøres ofte. Minimum hver vår og høst, ellers ender du opp med to ubevegelige rusthauger. Det er også viktig å bruke dem av og til.

1Handbrake lever
2Control lever
3Spacer
4Adjustmnt screw
5Contact switch
6Capscrew
7Capscrew
8Plain washer
9Hexagonal nut

        
Handbrems
Tegningen er lånt fra delelisten til Citroën CX
1Handbrake cable
2Handbrake lever
3Set 4 brake pad (bremseklosser)
4Hdbrk equalizer
5Cable ring
6Hndbrk spindle
7Hndbrk spindle
8Pin
9Return spring
10Cup

           
Handbrems
Tegningen er lånt fra delelisten til Citroën CX11Eccentric
12Handbrak spacer
13Lever stop
14Cable guide
15Cable guide
16Adjust collar
17Capscrew
18Washer
19Plain washer
20Plain washer
21Plain washer

Stramming / justering

Har bremseskivene begynt å bli tynne, vil det være vanskelig å få håndbremsene stramme nok. Skift i såfall til nye bremseskiver. (Bremseskivene skal være minimum 18 mm tykke.)

Hjulbolter NB! Bremseskiven må låses fast med tre hjulbolter. Om du bruker bolter til aluminiumsfelger: Tre innpå 13mm tykke mutterer.

Til justering av 4x11 kan du bruk et stort flatt skrujern eller en firkantsyl der tuppen er filt vekk. Eller lag deg spesialverktøy av 4,5mm tykt metall:

Spesialverktøy


Deler   Justering
Tegningene er lånt fra servicemanualen til Citroën CX     
  1. Jekk opp fronten på bilen, sett den på bukker, ta av framhjulene og sett gearspaken i fri.
  2. Håndbremsene må være av.
  3. Skru av låsemutteren og justeringsmutteren på vieren på begge sider (to stk 11mm fastnøkler + liten skiftenøkkel el.l. til å holde fast enden på vieren).
  4. Løs 4x17 (17mm).
  5. Juster 4x11 (med klokken sett bakfra) og stram 4x17, først på utsiden, deretter på innsiden. (4x11 skal strammes/vrides akkurat så mye at du lett klarer å vri rundt bremseskiven med hendene med litt motstand. Pass på å ikke ta innpå bremseskiven, hold mot kantene.)
  6. Vipp opp lokket attmed gasspedalen. Juster vierene med justeringsmutterne slik at kraftfordeleren attmed gasspedalen ikke blir stående på skjeve. Sett på låsemutterne.
  7. Kontroller at du kan vri bremseskivene rundt med hendene, og at de (bremseskivene;) er helt rene.

På lettmetallfelger kan det skje at enden på vieren skraper borti felgen. I såfall kan du prøve å korte inn den lille stillskruen litt (to stk 8mm fastnøkler) og justere på nytt. Går ikke det heller, kan du dra ut vieren og tre på noen stoppskiver, eller en mutter el.l.


Stram 4x17 7.5 mdaN (75 Nm). Stram låsemutteren 1.5 mdaN (15 Nm).

Klikk på bildet for å se nærmere.

Ha grease på vieren og trekk en plaststrømpe innpå slik at den blir liggende under bøylen.


Skifting av håndbremsvier


Du må skifte håndbremsvierene om de strekker seg, ryker av eller du ikke får av låsemutteren og justeringsmutteren.

Inni bilen tar du av dekselet til høyre for gasspedalen. Demonter vierene og fest en ledning i enden av hver vier, og bruk ledningene til å dra inn de nye vierene.


Den korteste vieren skal være på venstre siden.


Problem

Varsellampen for påsatt håndbrems lyser når den ikke skal.


Brytar

Dette skyldes vanligvis at bryteren (5) ikke blir trykket langt nok ned. Klipp til og sett på en filtbit (beregnet på å settes under stolføtter).


Varsellampe


Vinter og frost                                      


Om vinteren bør du unngå å ha på håndbremsene over lengre tid, i tilfelle de skulle fryse fast. Parker flatt (på tvers i bakke), og ha bilen i revers eller i første gear. Slipp deretter bremsepedalen, og vent til bilen har roet seg (vil kanskje trille litt framover eller bakover) før du slår av motoren og slipper opp clutchen.

Dersom du ikke kan parkere på tvers i en bakke, må du vri framhjulene inn mot kanten: Legg rattet heilt over, og hold det der mens du slår av motoren og tar ut nøkkelen. La så rattet gli forsiktig tilbake til rattlåsen slår inn. Når du setter på tenningen igjen, er det viktig å vri/lirke litt på rattet slik at du ikke bryter av nøkkelen.


• La bilen stå i første gear i nedoverbakke, og i revers i oppoverbakke.
Opp Valid XHTML 1.0 Transitional